Monday, July 26, 2010

Kek pisang


salam semua, tengok tu kek pisang dari kak rinchan mmg moist, lebih2 lagi simpan jap dlm peti sejuk mmmm mmmg sedap. Thanks kak sebab sudi kongsi resepi saya CNP ye.

VERY MOIST BANANA CAKE
Bahan-bahan :
250gm butter, Rinn guna majerin 2 cawan caster sugar, Rinn guna 1 cawan sahaja !! Itu pun dah cukup manis....
4 biji telur
1/2 camca teh garam halus
1 camca teh esen vanilla
4 sudu besar susu pekat, Rinn guna susu segar Dutch lady jer
3 cawan pisang lecek 2 cawan tepung, Rinn guna tepung kek NONA
1 camca teh soda bikabornat
1 camca teh baking powder Walnut, macadamia, pecan nuts (Optional), Rinn bubuh walnuts
Cara-cara :
1. Putar majerin dan gula caster hingga kembang dan berkrim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil teruskan putaran mixer.
3. Tambahkan susu, esen vanilla dan garam halus.
4. Perlahankan mixer. Masukkan pisang lecek.
5. Masukkan tepung hingga agak-agak sebati. Hentikan mixer.
6. Masukkan kacang-kacang pilihan yang telah dipotong kasar. Gaul rata dgn spatula.
7. Bakar pada suhu 175 darj cel selama 50min hingga ke 60min.

1 comment:

  1. salam ima...maap ye hri ni bru ada brkesmpatan nk reply yg ima tnya kat n3 cc hri tu...kita gna nozel no 129 utk buat ros tu...kita pun xpndai sngat deko2 ni..stkat gtuw2 bleh la..msih duk bljar biasakan tngan pegang nozel lgi..hehe..mksih ye sdi sngah dpur kita..kita link ye..

    ReplyDelete