Assalammualaikum, banyaknye sawang kt rumah ni, tuan rumah asyik busy je... maaf pada kawan2 yang berkunjung tapi jumpa sawang yang banyak. Insyaalah pas ni saya akan cuba update . Hari ni nak share Chocolate moist cup cake saja wat tuk makan2. izinkan saya copypaste resipinya di sini dan terima kasih kepada penyumbang resipi.
MOIST CHOC. CAKE Sumber, Dapur mak Lang Sumber 2: Dapur Mamasya
Bahan A (loyang 10x10)
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate
4 biji telur
2 cwn gula halus (saya kurangkan sikit)
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak- akak guna minyak jagung
1½ cwn air panas mendidih
Cara
1. Pukul gula + telur = kembang (high speed)
2. Masukkan susu pekat }
3. Masukkan minyak }low speed
4. Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }
5. Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
6. Bakar 40-45’ - bakar dkt sejam suhu 175C (bergantung kpd oven masing2)- akak bkr 1 jam 10 minit...
Kukus sekurang2nya 1 setengah jam (tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus)
No comments:
Post a Comment