Apam tapai nasi Sumber: Ogy (kakak Hajar)
Bahan2
2 1/2 cawan tepung beras
2 cawan air 3/4 cawan tapai nasi
3/4 cawan gula
2 paket ENO ( 1/2 tbsp ) pewarna yg disukai
Cara2 menyediakan
Semua bahan diblend kecuali ENO & pewarna
Tuangkan ke dlm bekas, tutup & perap 1-3 jam (kita perap 1 jam aje)Selepas perap 1-3 jam, masukkan ENO..gaul sebati.
Bahagikan adunan kpd 2 (kita wat 3 warna)...1 warna asal,1 lagi warna yg disukai
Masukkan dlm acuan cawan kecil...kukus 10-15 minit.
Nota MaDiHaA : sebelum membancuh adunan dengan ENO.. panaskan periuk pengukus terlebih dahulu. Acuan apam disapukan dengan sedikit minyak masak disekelilingnya sebelum menuang bancuhan apam.
RESEPI TAPAI NASI
3 mug nasi sejuk ~ dileraikan1/4 (suku) biji ragi tapai ~ dihancurkanGaul nasi sejuk dengan ragi & simpan dalam bekas bertutup di tempat yg gelap. Biarkan selama 2 ~ 3 malam. Simpan dalam peti ais jika ada lebihan utk kegunaan akan datang.
selamat mencuba.
salam ziarah, wah.., sedapnya apam..!
ReplyDelete