Friday, November 26, 2010

Apam tapai nasi


kenapa apam ni tak semuanye mekar tapi apa pn rasanye tetap sedapppp

Tuesday, November 23, 2010

CMCC


Chocolate Moist Cup Cake guna resepi zaima

Tuesday, November 9, 2010

Acar Buah


yummmmy sedapnye acar buah ni makan dgn nasi panas2 kita layan resepi ni ye Thanks kepada penyumbang resepi ni.
Acar Buah mysajian@myresipi.com
Bahan-bahan ( 1 kg )
1/2 Kg Buah-buahan jeruk @ kering
10-15 Biji Bawang merah
10 biji bawang putih
50gm cili kering, rendam dgn air panas sebentar.
5-10cm halia bergantung kepada saiz halia
400gm gula dan 1 sudu teh garam
2 cawan cuka
Sedikit rempah kari daging jika suka
Bijan goreng tanpa minyak sebagai hiasan
1/2kg minyak masak
Cara-cara
Mesin, cili, bawang merah, bawang putih dan halia.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan mesin sampai naik minyak, tambahkan serbuk kari daging semasa menumis jika suka.
Masukkan gula, garam dan cuka, tumis lagi sehingga naik minyak, masukan buah-buahan kering, kacau masak sampai pekat. Nota: masa memasak acar buah ni boleh mencapai sehingga 2 jam, jangan ditambah air demi menjaga ketahanan acar buah kita. Tabur bija goreng semasa hendak makan. Selamat mencuba :)

Thursday, November 4, 2010

Chocolate Moist CC


tak pandai nk deko simple je

Monday, November 1, 2010

Oreo ces kek


1 NOVEMBER 2010 SELAMAT HARI LAHIR BUAT PUTERI COMEL NUR SAFINATUN NAJWA YG KE 2

Salam semua, Oreo Ces kek macamana jadi x sempena hari lahir baby yg kt gambar profile tu dh besar anak ibu, semoga panjang umur & jadi anak solehah. kita layan resepinye terima kasih Kak wan minta halal ye

OREO CHEESECAKE - RESEPI I

Sumber: Citarasawan (Kak Wan)

Bahan Dasar:- ( loyang bulat 8 inci)
200gm biskut oreo - di buang krimnya
50gm mentega cair
Bahan Filing:-
750 gm keju krim (guna 500 gm )
130 gm gula kaster
1/2 tbsp esen vanila
3 biji telur
200ml whipping krim
1 tbsp. lemon juice
15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya


#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Cara-cara:-
1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.